După ce au rupt scenele din SUA și Europa încă de acum mai bine de 10 ani, virtuozii trupei Mahala Raï Banda continuă să demoleze scenele din întreaga lume prin intermediul funk-ului lor țigănesc. Amestecul tipic balcanic de brass greu cu vioară și acordeon i-a făcut pe membrii trupei să fie ușor de recunoscut pe plan internațional. Formându-se pe străzile rău famate ale Bucureștilor, sunetul Mahala Raï Banda reprezintă muzica țiganilor secolului XXI: un sound adânc ancorat în tradiție, dar cu accente noi de pop oriental (turcesc sau arăbesc), rumba catalan, soul și reggae dub — o mixtură ce te duce cu gândul atât la muzica veche țigănească din jurul focului de tabără, cât și la zgomotul răgușit al mahalalei de azi din capitală.

În altă ordine de idei, Macanache a devenit popular în calitate de artist independent în 2015, când a lansat videoclipul pentru piesa Ăsta sunt eu. Iar cum declară artistul pe pagina lui web, „stilul său este relaxat și foarte sincer, cu accente de limbaj vulgar vagabondant, pe un ton comic, educativ. Este un maestru al artei rimelor pe loc (în stilul liber), un personaj autentic al vremii sale și totodată unul dintre cei mai simpli și mai pasionați interpreți ai muzicii rap românești din cultura Hip Hop universală.“

Ideea acestui mix mi-a venit în urmă cu ceva timp (mai precis, în urmă cu un an) când mă pregăteam pentru participarea cu un set muzical la ceea ce ar fi avut să se numească Șuncuiuș Festival 2017 organizat în preajma zilei de 1 Mai. Printre artiștii invitați s-a numărat și Macanache, el fiind anunțat drept cap de afiș pentru noaptea de 30 Aprilie/1 Mai. Warmup-ul trebuia să fie asigurat de setul meu (DJ Klaus EB) constituit din piese old school hip-hop, electro funk și ghetto funk. Iar printre ultimele piese s-ar fi numărat și mashup-ul de față (evident în varianta Mahala Raï Banda instrumental + Macanache a cappella) ce ar fi anunțat intrarea lui Macanache în scenă.

Însă cum problema organizării evenimentelor de tip cultural în Oradea (sau Bihor) a fost prezentă și în acest caz, festivalul s-a anulat doar cu o zi înainte determinând isterie în rândul tinerilor petrecăreți și confuzie în rândul artiștilor invitați… Dar probabil acesta va constitui subiectul unui articol separat.

Până una-alta, am decis să scot ideea din sertar și după câteva zile de joacă am ajuns la rezultatul final care sper să vă placă.

Mahala Raï Banda Vs. Macanache – Balkan Reggae Macalan (DJ Klaus EB Everyday Mashup) se poate asculta direct pe Soundcloud:

Sau se poate descărca gratuit de pe The Artist Union:
https://theartistunion.com/tracks/b1bb9c


Exprimă-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.