Tocmai ce am acceptat invitația vechiului meu prieten b-boy Andrei (H2O) ca party starter în seara din prima zi a festivalului Nymphea Dance. Ediția de anul acesta va aduce evenimentul la cea de-a XIII-a ediție care se va desfășura la finalul săptămânii viitoare, în perioada 16–18 octombrie 2015. Este un festival de dans cu tradiție, atât pe plan local cât și la nivel național. Chiar dacă inițial mă gândeam ca programul meu să conțină cu precădere party breaks cu esențe disco și old school hip-hop, voi presăra desigur și niște „imnuri“ clasice de funk din repertoriul acelor b-boy de pretutindeni, cărora cultura Hip Hop le-a deschis ochii minții și i-a ajutat să vadă viața altfel.

Mișcare la nivel global — din Bronx (New York) în toată lumea

Pe această cale, m-am gândit să scriu despre un film apărut teoretic de câțiva ani și practic înainte cu câteva luni de a-mi deschide blogul (n.a. iunie 2015) și a vă putea spune de el mai repede. Shake the Dust prezintă viața unor comunități de b-boy din „lumea a treia“ — cum le place capitaliștilor să numească unele țări precum Uganda, Yemen, Columbia sau Cambodgia. Deși separate de granițe culturale și probleme personale, aceste comunități se pare că sunt legate intrinsec unele de altele prin pasiunea lor pentru dans (în particular) și cultura Hip Hop (în general).

Ritmul – un produs al limbajului matematic

Shake the Dust este un film documentar venit din partea jurnalistului transformat în regizor Adam Sjöberg și a legendarului rapper newyorkez Nas pe post de producător executiv. Prin intermediul acestui documentar, ei cronicizează influența b-boy-ingului și impactul pozitiv pe care acest fenomen îl are în mahalalele, favelele și ghetourile lumii. Filmul se poate viziona integral pe Vimeo, cumpăra pe DVD sau închiria pentru proiecții de pe shakethedust.org. Deși filmările au început încă din 2008, producătorii au întampinat o grămadă de dificultăți de ordin socio-politic încat să apuce să-l lanseze oficial și să-l planifice pentru redarea în cinematografe abia pentru 2015–2016. Abia aștept să apuc să-i traduc și să-i adaptez subtitrarea în limba română.

https://www.youtube.com/watch?v=cXkurOwVmcU


Exprimă-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.