The Show nu este altceva decât o piesă a unuia dintre primii beatboxeri din lume sub numele de Doug E. Fresh. Conceput în 1984 sub formă de dialog improvizat și livrat inițial live alături de MC Ricky D (actualmente Slick Rick) și ceilalți membri din The Get Fresh Crew (DJ Chill Will și DJ Barry B), materialul a apărut ca înregistrare pe prima parte a single-ului cu același nume abia după un an, pe 13 august 1985. În mod paradoxal însă, piesa de pe partea B – intitulată La Di Da Di – s-a dovedit în timp a fi un clasic în domeniu și nu doar pentru că este al doilea hit al discului sau datorită timbrului vocal și talentului liric al lui Slick Rick, ci pentru că a fost samplată cam de toate genurile muzicale contemporane. Deci în urmă cu fix 30 de ani și-a făcut apariția oficială probabil cel mai samplat single din toate timpurile!
Și asta nu o zic doar eu, Wikipedia sau WhoSampled. Mark Ronson de exemplu, explică și exemplifică foarte clar într-un discurs TED impactul pe care discul The Show/La Di Da Di l-a avut atât pentru tehnica sampling-ului cât și pentru multitudinea artiștilor pe care i-a inspirat.
MC-ul, aurul și maneliștii
Iar dacă tot suntem la capitolul inspirație, poate v-ați întrebat de-a lungul timpului cine sau ce „i-a ghidat“ după ’90 pe unii maneliști când au trecut de la instrumente analog la cântat la orgi electronice. Clipul de mai sus sper să vă țină loc de un prim răspuns. Sau poate v-ați întrebat de ce majoritatea acelorași „lăutari moderni“ se îmbracă „lejer, dar scump“ și se afișează cu chestii foarte groase de aur pe ei. Privind imaginea de mai jos, sper să faceți analogia privind vestimentația și „partea cu accesoriile“.
Explicația e simplă: singura mare diferență a MC-ilor din trecut față de rapperii-maneliști de azi constă în faptul că aurul afișat atunci cântărea contravaloarea lor cultural-artistică, într-o lume în care dominau stilul fresh, personalitatea și atitudinea fiecăruia! Azi în schimb, predomină doar imaginea fabricată, look-ul și swag-ul unor roboți ce respiră doar poluare corporatistă.
„Ricky, Ricky, Ricky can’t you see/ Sometimes your words just hypnotize me“
Ca sa nu mai vorbim nici de cum gândesc și unde preferă să locuiască în continuare primii și ce fac sau unde se lăfăie cei din urmă, haideți totuși să-i urmărim pe final de articol pe Doug E. Fresh, The Get Fresh Crew și MC Ricky D (Slick Rick) cum sunau pe The Show într-o înregistrare televizată în anii ’80. La Di Da Di vă las s-o căutați singuri pe Youtube. Sigur vă va aminti de piesele Lodi Dodi (Snoop Dogg) sau Hypnotize (Notorious B.I.G.) pe care le știți sau le-ați auzit în copilărie. Vizionare plăcută! 😉
[…] Cel de-al doilea volum al celor mai vândute cărți grafice pentru 2014 – conform New York Times – introduce prin scurtele sale istorisiri nume precum Run DMC, The Beastie Boys, Doug E. Fresh, KRS-One, Ice T sau Public Enemy și prezintă detalii din culisele unor filme de cult precum Wild Style sau hit-uri marcante ca The Message ori Planet Rock. La scurt timp a apărut și ediția specială a celor două volume, cu coperțile schimbate și vândute la pachet într-o casetă cartonată, ca pentru colecționari. Eu am dat întâmplător acum un an peste câteva din benzile desenate Hip Hop Family Tree în timp ce căutam niște informații despre Sugar Hill Records. Ulterior am devenit un vizitator frecvent pe Boing Boing întrucât nu mă mai puteam dezlipi de ele și ulterior am intrat și în posia unei copii fizice. Ceva mai recent am inclus un strip din ea în coverul articolului despre cei peste 30 ani de show cu Slick Rick și Doug E. Fresh. […]