Ed Piskor este un tânăr desenator de BD-uri care și-a propus să scoată tot atatea albume de benzi desenate cu și despre Hip Hop cât ar fi necesare pentru a cuprinde cam toate evenimentele importante din istoria acestei culturi urbane, de la începuturile sale din anii ’70 și până-n prezent. Într-un interviu acordat vara anului trecut pentru VICE, susținea că ar avea deja destul material cât pentru 6 volume diferite și firul narativ tot nu s-ar opri decât prin anul 1987.
Într-adevăr, Hip Hop Family Tree numără deja 3 volume publicate în aproximativ 100 pagini fiecare. Colecția a început să fie difuzată serializat încă din 2012, în format digital, sub formă de strip-uri săptămânale pe saitul Boing Boing, însă Ed s-a decis s-o publice și-n format fizic datorită succesului neașteptat de care munca lui s-a bucurat într-un timp relativ scurt.
Hip Hop Family Tree vol. 1 – 1973-1981
Primul volum a văzut lumina tiparului în vara lui 2013, în componența lui intrând fapte și întâmplări memorabile din parcurile, sălile de recreere, cluburile de noapte, studiourile de înregistrări sau stațiile radio newyorkeze din perioada 1973-1981. Atât maniera de redare/expunere cât și grafica sau designul vintage al paginilor tipărite nu doar că amintesc de era benzilor desenate clasice de la Marvel, ci parcă păstrează inclusiv aerul și nostalgia anilor de pionierat ai unor artiști precum Kool DJ Herc, Grandmaster Flash, Afrika Bambaataa, Kurtis Blow, The Sugarhill Gang, Funky 4+1, Fab 5 Freddy, Keith Harring sau Jean-Michel Basquiat ori ai unor personalități carismatice din spatele scenei ca Paul Winley, Sylvia Robinson, Tom Silverman, Russell Simmons sau Rick Rubin.
Hip Hop Family Tree vol. 2 – 1981-1983
Cel de-al doilea volum al celor mai vândute cărți grafice pentru 2014 – conform New York Times – introduce prin scurtele sale istorisiri nume precum Run DMC, The Beastie Boys, Doug E. Fresh, KRS-One, Ice T sau Public Enemy și prezintă detalii din culisele unor filme de cult precum Wild Style sau hit-uri marcante ca The Message ori Planet Rock. La scurt timp a apărut și ediția specială a celor două volume, cu coperțile schimbate și vândute la pachet într-o casetă cartonată, pentru colecționari. Eu am dat întâmplător peste câteva din benzile desenate Hip Hop Family Tree în timp ce căutam acum un an niște informații despre Sugar Hill Records. Ulterior am devenit un vizitator frecvent pe Boing Boing întrucât nu mă mai puteam dezlipi de ele și ulterior am intrat și în posia unei copii fizice. Ceva mai recent am inclus un strip din ea în coverul articolului despre cei peste 30 ani de show cu Slick Rick și Doug E. Fresh.
Hip Hop Family Tree vol. 3 – 1983-1984
În fine, ultimul volum a ieșit chiar săptămânile trecute sub aceeași editură Fantagraphics avându-i pe coperta pe Jam Master Jay și ceilalți membri Run DMC. Dar surpriza vine de fapt chiar din partea lui Ed care a anunțat luni, 17 august 2015, pe pagina sa oficială de Facebook, că a vândut între timp drepturile de autor pentru benzile desenate Hip Hop Family Tree cu scopul de a se face din ele desene animate. Deși nu a dat încă mai multe detalii despre acest subiect, poate ne-am putea imagina cam cum ar putea suna un LL Cool J desen animat când urlă ca n-ar putea trăi fără al lui radio dat la maxim… Voi ce ziceți? 🙂