Am văzut că o parte din amicii mei de pe Facebook și alte rețele sociale și-au atașat la imaginea de profil eroi din benzi desenate americane (!). M-am interesat de originea acestui subiect și am aflat dintr-un articol The Independent că americanii au „diagnosticat“ luna septembrie ca fiind luna conștientizării asupra cancerului la copii. Nu am stat însă să intru prea adânc în detalii, să constat dacă e doar un moment hipsteresc sau dacă se folosesc de acest prilej și niscaiva corporatiști. Cert e doar faptul că toată lumea știe cine sunt „americanii“ Mickey Mouse, Superman sau Spider Man și că majoritatea vrea să aducă — prin intermediul lor sau al unor personaje similare — o bucurie pe chipul acelor copii afectați de boală. Mai puțină lume știe însă cine sunt unele personaje francofone precum Pif, Rahan, Tintin sau… al nostru Dim.
De la Superman la Dim Dunăreanu…
Profit astfel de situația dată încât să contribui și eu cu un pic de conștientizare și promovare a unor valori românești. Dim Dunăreanu este așadar, un personaj de aventuri de bandă desenată românească și, probabil, era cel mai popular în rândul copiilor din România socialistă. Dimitrie Dunăreanu a fost imaginat în 1968 de maestrul artist plastic Puiu Manu — unul dintre cei mai vechi, mai pasionați și mai autentici artiști realizatori de benzi desenate din România. Oficial, Dim este un fel de detectiv (comunist), iar pentru prieteni, un tânăr fizician și campion la decatlon care aspiră „la onoarea de a face parte din «Clubul Cutezătorii»“, fapt pentru care trebuie „să ducă la îndeplinire 12 misiuni denotând curaj, perseverență, fermitate, cutezanță în a etala virtuți intelectuale și fizice…“. După o lungă pauză, în primăvara lui 2012, maestrul Puiu Manu lansează Sarabandă în Golful Aden (Editura LVS Crepuscul, 2012) — un nou album de benzi desenate, pline de aventură și suspans, în care protagonist este același Dim Dunăreanu. Scenariul este scris de această dată de profesorul universitar Marius Leștaru.
…și înapoi
Spre rușinea mea, și eu am dat de creația domnului Manu abia în ultimii vreo 10 ani, de când urmăresc cărți precum Dicționarul benzii desenate din România (Editura All, 2005), alte materiale BD sau bloguri precum cel al criticului român de bandă desenată Dodo Niță. Dar ce e important, după cum zice și domnul Marius Leștaru în clipul de mai jos, este faptul că „și noi avem eroii noștri și suntem mândri de ei“. La urma urmei, cam puțini știu că inclusiv Stan Lee — unul din creatorii popularului Spider Man — are tot rădăcini românești.
În încheierea articolului, vă las cu un reportaj TVR în care neobositul artist octogenar Puiu Manu și Marius Leștaru prezintă una dintre cele mai noi creații ale lor: albumul de benzi desenate Ioniță Tunsu — un haiduc de București (Editura HAC!BD, 2013).