Mă amuzam într-un articol precedent pe seama fictivelor playere portabile cu discuri de vinil de la Rocket & Wink și iată că parcă în adins Panasonic a venit cu o nouă veste despre resuscitarea industriei producătoare de produse Hi-Fi pentru audiofili. Gigantul audio a încetat în 2010 comercializarea sub brandul Technics a produselor electronice destinate audiofililor, când vânzările acestor tipuri de produse au ajuns la cote minime. Însă posibil să fi fost doar un marketing stunt pentru că, în mod surprinzător, cererea discurilor de vinil a crescut foarte mult în ultimii 5 ani. Unele statistici compară maximele de anul trecut (n.a. 2014) cu cifrele anilor 1993-1994.

Statistica creșterii vânzărilor discurilor de vinil în SUA, conform statista.com
Statistica creșterii vânzărilor discurilor de vinil în SUA, conform statista.com

Acest fapt i-a pus probabil pe gânduri pe cei de la Panasonic încât să relanseze brand-ul Technics în 2014 printr-o pereche de sisteme audio de înaltă definiție. Iar spre satisfacția iubitorilor clasicelor platane, au promis reinventarea seriei SL-1200 prin intermediul unui pick-up total refăcut. Prototipul a fost prezentat deja la conferința IFA de la Berlin din 2015, dar compania niponă a oferit publicității doar partea ce prezintă îmbunătățirile aduse principiului magnetic ce stă la baza succesului de 40 ani a motorului ce folosește tehnologia Direct Drive. Potrivit corporației japoneze, recent reproiectatul motor cu acționare directă folosește un stator fără miez, ceea ce îi facilitează funcționarea fără frecare atât la pornire/oprire cât și în timpul rulării discurilor de vinil pe baza a doi magneți de încărcare cuplu respectiv două rotoare de reducere sarcină.

Prototipul noului model de pick-up Technics sortit pentru 2016, conform slashgear.com
Prototipul noului model de pick-up Technics sortit pentru 2016, conform slashgear.com

Fiind conceput pe ideea „din interior spre exterior“, nu s-au divulgat momentan informații privind materialele utilizate sau aspectul final al noului pick-up. Prototipul nu include actualmente nici măcar brațul sau funcțiile de control ale aparatului, însă se știe că va fi produs parțial din aluminiu și va urmări linia estetică standard a produselor Hi-Fi de la Technics.

Nu pot spune dacă această veste va continua să infuențeze industria muzicală producătoare de discuri de vinil, dar în mod cert va aduce un zâmbet pe fața celor care s-au consolat din 2010 doar cu platanele de la Pioneer, ReloopNumark, Audio Technica și alții. Așa cum spunea și directorul Technics Michiko Ogawa: „a sosit momentul să ne declarăm devotamentul. Chiar dacă piața dispozitivelor pick-up este destul de limitată, aceste produse rămân totuși un accesoriu important“.

La urma urmei, nu totul trebuie să fie digital pe lumea asta, nu-i așa? 🙂


Exprimă-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.