Prima oară când am auzit de trupa newyorkeză Jigmastas a fost prin 1998 când am facut rost de mixtape-ul „Independents Day“ al lui DJ Sleek care promova, printre altele, și primul ei single, „Beyond Real“. Boom bap-ul promovat de DJ Sleek în mixtape-urile scoase la noi la A&A Records în acea perioadă de tranziție târzie (1997-2001) nu numai că era ceva fresh de peste ocean, ci aducea și ceva total diferit la ceea ce era obișnuit să digere ascultătorul tipic de rap (român și nu numai). Mai apoi, la o distanță de doar 3 ani, „Infectious“ apărea ca album al proaspătului mileniu III, sub acelasi label independent al celor doi membri Jigmastas – DJ Spinna și MC Kriminul. Eu am reușit să-l adaug în colecția proprie abia prin 2007, în format CD, când poarta către Amazon.com era deja deschisă și pentru România. Single-ul „Beyond Real/Dead Man’s Walk“ a intrat abia apoi (cam de prin 2011), în seturile mele drept material de rezistență pentru warm-up-uri hip-hop, când l-am luat cu greu pe suport vinil. L-am considerat mereu un clasic al genului, nu doar datorită părții lirice, ci mai ales pentru instrumentalul ce conține un sample din „The Hall of Mirrors“ de la Kraftwerk. Așa că dacă DJ Dox nu v-a convins până acum să-l ascultați, vi-l recomand și eu. 😉

DJ Spinna – ambasadorul sound-ului neosoul în lume

Dar ce m-a mai delectat în ultima perioadă dinspre direcția lor a fost compilația „Sound Beyond Stars“, scoasă de DJ Spinna prin ianuarie a.c. (n.a. 2015). M-a bucurat și gândul că artistul originar din Brooklyn încă mai ține aprinsă flacăra și pentru producțiile hip-hop. Pentru că spunea că va reveni foarte curând cu un nou album Jigmastas, după o pauză de aproximativ 15 ani de la unicul album al trupei. În tot acest timp, Spinna nu doar că ne-a obișnuit cu producții și beat-uri hip-hop ceva mai futuriste (venite din era Tommy Boy Black sau Rawkus, pe care au livrat „greuceni“ precum Guru, Eminem sau Pharoahe Monch), ci și cu gig-uri de soulful house sau DJ seturi tribut aduse lui Stevie Wonder sau regretatului Michael Jackson. Toate acestea nu sunt justificate decât de imaginația, talentul și expresia artistică pe care DJ Spinna le pune mai presus de barierele impuse de genurile muzicale.

Single-uri și compilații de single-uri Jigmastas

Maestrul Spinna prefațează noul album Jigmastas prin lansarea unui single vinil 7″ în care demonstrează alături de vechiul său prieten Kriminul că Hip Hop-ul rămâne prima lor dragoste. „Magnetize“ este piesa de pe partea A ce dă tonul unui inconfundabil sound, atât de… magnetic încât dependența creată în rândul fanilor de boom bap tipic ar putea-o pune la un loc cu celelalte piese „infecte“ produse de Spinna până acum. În contrast, piesa „Resurge“ de pe partea B a discului vine să completeze acordurile melodice ale producătorului cu lirica matură și plină de punchline-uri a lui Kriminul care știe să îmbine cu mare măiestrie reflexii personale cu unele subiecte politico-sociale. Dar până să ne bucurăm de noul album, băieții s-au gândit să ne lase sub influența unei compilații cu single-uri și piese mai vechi, intitulată Grass Roots (The Prologue). „Nu de alceva“, dar noile generații „tre’ să-nceapă să cunoască veteranii“ cumva… Și cum altfel dacă nu „de fiecare dată când apasă Play“?


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.