Parcă prin luna august (n.a. 2015), dacă nu și mai repede, se vor împlini 10 ani (deja) de când „Hip-Hop Hours” începea să emită live la Radio Transilvania Oradea. La vremea aceea era printre singurele emisiuni în FM din țară care difuza exclusiv hip-hop, timp de 2 ore miercurea seara și era realizată de Al X (Alex Ardelean) și Clawzee (DJ Klaus EB). Desigur, ar fi multe de scris și despre Abdul Shabbazz, Daddy Love și DJ Sleek cu a lor „Hip Hop Radio Show” de la Radio Nova 22 România de la începutul anilor ’90. Nu voi intra însă în alte detalii aici pentru că mă gândesc să revin cu articole dedicate în viitorul apropiat. Mi-am amintit doar de subiectul emisiunilor hip-hop de la radio când am dat zilele trecute de materialul pe care urmează să vi-l prezint mai jos.

„Stretch și Bobbito: emisiunea radio care a schimbat vieți“ – concert și proiecție film documentar la aniversarea celor 25 ani de la apariție

Prin intermediul emisiunii radio realizate în anii ’90 sub titlul „Stretch & Bobbito Radio Show“ la WKCR-NY 89.9 FM (alias 89TEC9), Stretch Armstrong și Bobbito Garcia (Kool Bob Love, DJ Cucumber Slice) au promovat artiști nesemnați la vremea respectivă precum Nas, Biggie, Wu-Tang sau Big Pun și i-au introdus lumii largi pe necunoscuți ca Jay-Z, Eminem, Fat Joe sau Fugees. Vânzările totale din înregistrări ale acestor artiști lansați prin intermediul emisiunii lor au depășit 300 milioane de dolari.

Bobbito Garcia și Stretch Armstrong
Bobbito Garcia și Stretch Armstrong

Stretch și Bobbito au creat o platformă care a schimbat muzica pentru totdeauna, însă meritele lor muzicale constituie doar jumătate din poveste. Emisiunea a format un cult atât în artă sau lumea modei cât și în închisorile de stat americane; și nu doar datorită umorului neconvențional, ci și pentru muzica exclusivă. Stretch și Bobbito au contopit un public unic și au inspirat o mișcare.

Impactul lor se simte încă și astăzi, deoarece pe 16 august 2015 vor sărbători cea de-a XXV-a aniversare printr-un concert cu DJ și artiști invitați și prin proiecția filmului documentar care explorează impactul social al „Celui mai bun Hip Hop radio show din toate timpurile“, conform revistei The Source.

Prima casetă din colecția emisiunilor „Stretch and Bobbito Radio Show“

Copertă casetă "Stretch and Bobbito Radio Show" 03/02/95

O parte din arhiva emisiunilor lor a început să circule iar în urmă cu 3 săptămâni prin intermediul site-ului Fatbeats.com care a scos la vânzare prima casetă din colecție, având emisiunea din 2 martie 1995. Aceasta conține materiale considerate de cunoscători drept clasice, cum ar fi „Sound Bwoy Buriel“ de la Smiff-N-Wessun, „Dope Sound“ de la Diamond D, „Player’s Anthem“ de la J.U.N.I.O.R. Mafia, „No Airplay“ în versiunea originală și necenzurată a lui LL Cool J, remixul lui Buckwild pentru „Mad Izm“ de la Channel Live, „In My Lifetime“ de la Jay-Z, „Next Level“ de la Tha Liks, un remix venit tot de la Buckwild pentru „Life’s a Bitch“ de la Nas sau „Headz Ain’t Ready“ de la Black Moon și Smiff-N-Wessun.

 

stretch_and_bobbito_cassette_inside

Mai conține și bucăți de la Showbiz & AG, The Artifacts, Jeru the Damaja sau alții. Caseta reprezintă practic o fereastră directă către mijlocul anilor ’90 pentru că mai conține și apariții live din studio de la AG sau Mad Skillz, dar și un interviu și un freestyle șmecher de la Ol’ Dirty Bastard. Fiind editată în format Compact Cassette (casetă), cel ce o va pune într-un walkman sau casetofon (ca pe vremuri) cu siguranță va simți acea perioadă din Hip Hop care nu va mai putea fi vreodată redată ori copiată. Însă, la nici trei zile de la lansare, stocul Fatbeats.com era deja epuizat, ceea ce înseamnă că o parte din acțiunile de strângere de fonduri din vânzarea acestor casete pentru susținerea evenimentului din august s-a realizat cu succes.

 

Așa că, Vlad sau cine mai are ocazia să fie prin NY pe 16 august 2015, dați cu prezența în Central Park din Manhattan pentru că intrarea este gratis la Rumsey Playfield, SummerStage!


Exprimă-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.