Nu se poate să fii ascultător de hip-hop și să nu fi auzit mai repede sau mai tarziu despre Qbert. Acest DJ, turntablist și producător muzical originar din San Francisco (California, SUA) s-a numărat printre câștigătorii competiției Disco Mix Club (DMC) patru ani la rând – din 1991 până în 1994 inclusiv, atât solo cât și alături de DJ Apollo și Mix Master Mike în echipele Rocksteady DJs sau Dreamteam.

Apariţia colecției Super Seal – primele discuri de vinil special create pentru scratch

Dar partea interesantă nu constă doar în faptul că e un turntablist – cum ar zice unii sau scratch DJ – cum l-ar cataloga alții. DJ QBert este în primul rând „un pionier cu mentalitate de inginer“, aș zice eu. După importantele inovații aduse în turntablism (– curioșii pot căuta după înregistrările video denumite Turntable TV) și succesul internațional dobândit prin DMC, a format primul grup de DJ Invisibl Skratch Piklz și a fondat în 1996 compania Thud Rumble alături de DJ Yogafrog. Față de DJing în sine, dorința de a îndruma viitorul pick-up-ului începe evident cu discul de vinil. Așa că printre primele produse marca Thud Rumble s-au numarat discurile cu sample-uri în loc de piese, special create pentru scratch. Ulterior compania le-a făcut unskippable (să nu sară) prin faptul că fiecare track (pistă înregistrată) conține de-a lungul axei X același sample care se repetă. În acest fel, în cazul în care acul sare din canelură, dar cade pe aceeași pistă, va continua de la același punct fix. Cu fiecare nou produs, Yogafrog susține că ideile lor au prins viață de-a lungul timpului.

De la discul de vinil analog la DVS (Digital Vinyl System)

Simplul fapt că limitele DJ-ingului au fost extinse de firma lui QBert și Yogafrog o confirmă și numeroasele colaborări cu companii importante din domeniu. Spre exemplu, cooperarea în 2004 cu japonezii de la Vestax a dus la apariția primului pick-up cu mixer incorporat (QFO și varianta QFO LE). Cu danezii de la Ortofon au lansat în 2005 cele mai bune doze respectiv ace destinate DJ-ilor de scratch. Și desigur, cei de la Apple nu l-au ales degeaba pe QBert printre artiștii prezenți într-o campanie publicitară din 2002. Nici cei de la Native Instruments nu l-au scăpat din vizor pentru că DJ QBert este unul din cei mai apreciați DJ/utilizatori ai Traktor Scratch Pro. Apariția acestui revoluținar DVS (Digital Vinyl System) precum și a produsului concurent Scratch Live al celor de la Serato a dezvoltat o mare apreciere în rândul DJ-ilor din întreaga lume. Dacă până în 2001 (momentul apariției primei variante de Final Scratch) DJ-ii erau obișnuiți cu căratul lăzilor de discuri sau a genților de CD-uri, tehnologia Vinyl Emulation Software le-a permis îmbinarea mediilor clasice de mixat (folosind platane ori CDJ-uri) cu muzica în format digital (fișiere audio).

Platanul Vestax PDX2000 și cipul Intel Edison
Platanul Vestax PDX2000 și cipul Intel Edison

Tehnologia de eliminare a laptopului din pupitrul DJ-ilor prin colaborarea dintre Intel și Thud Rumble

Lucrurile nu s-au oprit însă aici și cum Silicon Valley e aproape de Bay Area, era oarecum de așteptat să intre în joc și cei de la Intel. Speculația mea a fost confirmată zilele trecute când am dat peste un articol pe engadget.com în care se scria despre inovația cu care cei de la Thud Rumble însoțiți de cei de la Intel s-au prezentat la târgul Maker Faire 2015. E vorba despre un sistem dotat cu un microprocesor din seria Intel Edison, destinat dispozitivelor portabile, care pe viitor se dorește a înlocui laptopul din recuzita DJ-ilor bazați pe DVS… Dar îl las mai bine pe Yogafrog să vă explice mai pe larg cum stau lucrurile.


One reply to “Intel și „jucătorii de discuri“ din Bay Area – viitorul DJing-ului”

Zi și tu ceva

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.